Er zijn veel vissen die je kunt eten. Toch is niet elke vis hetzelfde. Zo zijn er magere vissen, halfvette vissen en vette vissen. De vette vis bevat meer omega 3 vetten dan magere vis, maar magere vis bevat weer meer proteïnen. Verder kan er nog onderscheid worden gemaakt tussen wilde en gekweekte vis. Wilde vis wordt vaak bedreigd door overbevissing, maar gekweekte vis bevat meestal minder voedingsstoffen. Wat is nou de top 5:
- Haring
De haring is populair. En dan specifiek de ‘Hollandse Nieuwe’. Dit is de eerste, jonge haring van het seizoen en bevat minimaal 16% vet. De haring bevat van dit lijstje het hoogste percentage gezonde vetten. Naast de gezonde vetten zit er in haring ook een flinke dosis vitaminen zoals vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D. Een haring eten is dus heel gezond. Vandaar het oude gezegde: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’.
- Zalm (wildgevangen in Alaska)
De tweede vis in onze lijst is de zalm. Zalm is een gezonde vis door zijn hoge gehalte aan omega 3 vetten en de vele vitamines. Er is wel een verschil tussen wilde zalm en gekweekte zalm. Wilde zalm eet voornamelijk garnalen en planktonkreeftjes. Dit geeft ook de roze kleur aan de zalm. Gekweekte vis eet deze garnalen en planktonkreeftjes niet en bevat hierdoor minder voedingsstoffen.
Zalm is een vis die geplaagd wordt door overbevissing. Maar gelukkig gaat het wel goed met de zalmpopulatie in Alaska. Deze vis kan je dus met een gerust hart eten. Nog een handige tip: hoe korter de bereidingstijd van de zalm, hoe meer voedingsstoffen er bewaard blijven.
- Sardine
Sardines zijn een wat onbekendere vis, maar ze zijn rijk aan omega 3, eiwitten en een rijke bron van vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis. Het voordeel van sardines is dat ze betaalbaar zijn, goed verkrijgbaar en je kan ze op veel manieren bereiden. Als je sardine gaat eten, kies dan voor de sardine die is gevangen in de Atlantische oceaan. Deze populatie is het grootst en is hierdoor de meest verantwoorde soort om te eten.
- Makreel
Makreel is een vette vissoort en heeft een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren en vitamine B12. Vooral gerookt is makreel een favoriet. Makreel was een vis die altijd in grote aantallen aanwezig was, maar helaas hebben vissers de vangstquota een paar keer overtreden. De vis is nog niet overbevist, dus je kunt deze vis nog prima eten.
- Forel
Forel is één van de gezondste vissen die je aan je dieet kunt toevoegen. Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis. Gekweekte forel heeft, door een verschillend dieet, deze natuurlijke kleur niet. Maar om commerciële reden wordt toch een roze kleurstof toegevoegd aan deze vis. Dit betekent niet dat de vis minder gezond is. Vooral de biologisch gekweekte soort is een gezonde toevoeging aan je wekelijkse voeding.
En als … bonus: Ansjovis
Ik heb er al 5 genoemd, maar deze hoort er ook bij: Ansjovis is ook een vette vissoort en wordt gekenmerkt door de karakteristieke zoute smaak. Het is een heerlijk om deze vis te gebruiken als smaakmaker, bijv. voor salades. Wist je trouwens dat ansjovis ook vaak te vinden is in tapenade? De ansjovis is dus eigenlijk van alle markten thuis en kan je overal voor gebruiken.
Lukt het niet om één keer per week vis te eten of lust je geen vis? Dan is een voedingssupplement een goed en belangrijk alternatief als aanvulling op de voeding!