Wil je minder aardappels eten maar heb je toch zin in een puree? Dan is deze bloemkoolpuree met knoflookolie en kruiden wat voor jou. Scoort net zo hoog op de meter van comfort food, maar er komt geen aardappel aan te pas.
Deze bloemkoolpuree wordt extra lekker door een snelle knoflookolie met kruiden die je erbij maakt. Zo blijft dit gerecht trouwens helemaal vegetarisch en vegan. Maar voel je uiteraard vrij om een klontje boter of wat room toe te voegen.
ZO MAAK JE DEZE BLOEMKOOLPUREE
Verdeel de bloemkool in roosjes van gelijke grootte. Laat de bloemkool gaarkoken in een pan met ruim kokend water. Ongeveer 10 minuten. Voel met een mesje of de bloemkool mooi zacht gaar is.
Terwijl de bloemkool kookt, kun je de olie maken. Verwarm in een steelpannetje de olie met de knoflook en laat ongeveer vijf minuten zachtjes bakken. Haal de pan van het vuur en voeg de fijngehakte kruiden toe.
Giet de bloemkool af en doe ‘m terug in de pan. Voeg wat van de kruidenolie toe. Maal de bloemkool fijn bijv. met een staafmixer, tot je een mooie puree overhoudt. Zo kun je zelf de structuur bepalen; wat grover voor meer ‘bite’ of mooi glad. Schep ‘m in een schaal en druppel de rest van de olie eroverheen. Maak af met wat zoutvlokken.
Natuurlijk kun je extra groente toevoegen voor een lekker stamppotje, bijv. rucola, prei of andijvie of boerenkool. Met of zonder de knoflookolie, kies wat je lekker lijkt!